Αναίμακτη τεχνική μικρής τομής, ελάχιστης παρεμβατικότητας, άμεσης κινητοποίησης: Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ALMIS.

7e97ebfd 593d 4c50 88ec 6befa7f1e7d6

 

H οστεοαρθρίτιδα ισχίου, η καταστροφή δηλαδή του αρθρικού χόνδρου, έχει πολλά αίτια και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Διακρίνεται στην ιδιοπαθή (είναι και η πιο συνήθης και αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως μεταξύ 65-75 ετών), τη μετατραυματική (είναι συνέπεια κάκωσης ή κατάγματος της άρθρωσης όπου η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη και επώδυνη 2 έως 15 χρόνια μετά) και την οστική νέκρωση έπειτα από χρόνια λήψη κορτιζόνης, τραύμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ακτινοβολία κ.ά.). Στα πρώιμα στάδια της αρθρίτιδας και σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν η έγχυση βλαστοκυττάρων ή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), ο αρθροσκοπικός καθαρισμός και οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Οταν όμως η άρθρωση καθίσταται δύσκαμπτη πρώτα και επώδυνη μετά, πρέπει να γίνει αρθροπλαστική.

 

Σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής του ισχίου ALMIS (Anterolateral Minimally Invasive Surgery). Υπάρχουν και άλλες τεχνικές μικρής επεμβατικότητας στο ισχίο, οι οποίες όμως πολλές φορές έχουν περισσότερες επιπλοκές από τις κλασικές. Η ALMIS, αν και γίνεται από μικρή τομή 6-8 εκατοστών, δίνει τέλεια ορατότητα κατά την προετοιμασία και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων χωρίς να τραυματίζονται οι μύες, ενώ τα αγγεία και τα νεύρα βρίσκονται μακριά από το πεδίο. Ο χειρουργικός χρόνος είναι λιγότερος από μία ώρα και ο ασθενής δεν χρειάζεται μετάγγιση, παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Σε συνδυασμό με τα βιοεμφυτεύματα τιτανίου με ειδικό σχεδιασμό που έχουν δείξει την αξία τους στον χρόνο, θα λέγαμε ότι με την ALMIS επιτυγχάνουμε μακροβιότητα της νέας άρθρωσης πάνω από 20 χρόνια στο 95% των περιστατικών διεθνώς, ελάχιστο τραύμα, αιμορραγία και μετεγχειρητικό πόνο, ταχεία αποκατάσταση και, κυρίως, μηδενικές επιπλοκές. Για αυτούς τους λόγους μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς με μείζονα προβλήματα υγείας τους οποίους παλαιότερα δεν τους χειρουργούσαμε. Ο ασθενής περπατάει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, την επομένη ανεβαίνει και κατεβαίνει σκάλες και τη δεύτερη ημέρα εξέρχεται με μια πατερίτσα την οποία αφήνει συνήθως στις 15-20 ημέρες. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως βάρους και σωματικής διάπλασης, στα συγγενή εξαρθρήματα ισχίων (πλην των υψηλών) και σε πολλές αναθεωρήσεις αρθροπλαστικών.

 

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζουν η εμπειρία και η κατάρτιση του ιατρού, ώστε μια άριστη τεχνική και ένα δοκιμασμένο εμφύτευμα να έχουν τέλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Γράφει:
ΔΙΑΛΕΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΑΛΕΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


forma endiaferontos