ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΝΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ

knidoshΤι είναι η κνίδωση και τι το αγγειοοίδημα;

Η κνίδωση είναι μια συχνή δερματική αλλεργική πάθηση η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού εξανθήματος που μοιάζει με την αντίδραση του δέρματος στα τσιμπήματα κουνουπιών ή στην επαφή με την τσουκνίδα. Οι δερματικές βλάβες του εξανθήματος αυτού ονομάζονται αντιδράσεις πομφού (πρήξιμο – οίδημα) και ερυθήματος (ερυθρότητα – κοκκινίλα που γύρω από τον πομφό) και είναι κοινώς γνωστές ως “κοκκινίλες”, “καντήλες”, “πετάλες”, “φλούμπες” ή “μπούκλες” (Εικόνα). Τις περισσότερες φορές οι κοκκινίλες αυτές συνοδεύονται από ήπια ή πιο έντονη φαγούρα (κνησμός). Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη.
 

Η κνίδωση εμφανίζεται με δύο μορφές: την οξεία και την χρόνια. Ως οξεία κνίδωση ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το δέρμα εμφανίζει πομφούς για χρονικό διάστημα το πολύ μέχρι και 6 εβδομάδες. Οι έξι εβδομάδες επιλέχθηκαν διότι μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα είναι πολύ πιθανόν να αναγνωριστεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο ή και να υποχωρήσει το εξάνθημα στα περισσότερα περιστατικά χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Αν όμως το εξάνθημα διαρκέσει περισσότερο από 6 εβδομάδες τότε η κνίδωση ονομάζεται χρόνια και χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση.
 

Το αγγειοοίδημα είναι ένα εντοπισμένο δερματικό πρήξιμο (οίδημα) που εμφανίζεται στα μαλακά σημεία του δέρματος, συνήθως όμως στα βλέφαρα των ματιών, στα χείλη, στα γεννητικά όργανα ή στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Το αγγειοοίδημα μπορεί να συνυπάρχει με τις κοκκινίλες της κνίδωσης ή και να αποτελεί την μοναδική εκδήλωση.
 
 
Πόσο συχνή είναι η κνίδωση;
Περίπου 2 με 4 στους 10 ανθρώπους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο οξείας κνίδωσης ενώ αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το κείμενο αυτό, ένας στου 100 ανθρώπους πάσχει από χρόνια κνίδωση και μάλιστα χωρίς να έχει τσιμπηθεί από κανένα κουνούπι ή να έχει έρθει σε επαφή με τσουκνίδα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών επηρεάζεται, τόσο πολύ μάλιστα ώστε να θεωρείται παρόμοια με την ποιότητα ζωής ασθενών με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Τι προκαλεί την κνίδωση και το αγγειοοίδημα;
 

Κνίδωση ή αγγειοοίδημα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα αλλεργιογόνα όπως τροφές (π.χ. το γάλα, το αυγό, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινό), το τρίχωμα ή το σάλιο ζώων (όπως του σκύλου και της γάτας), το latex, η λήψη διαφόρων φαρμάκων (όπως αντιβιοτικά, ασπιρίνη, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά) και τα τσιμπήματα της μέλισσα κα της σφήκας. Πολλές φορές η κνίδωση μπορεί να αποτελεί μιας μορφής αλλεργικής αντίδρασης στις λοιμώξεις (π.χ. ιώσεις αναπνευστικού). ή σε απλά ερεθίσματα όπως το κρύο, η τριβή ή το τρίψιμο, η άσκηση ή η έκθεση στον ήλιο. Επίσης μπορεί ο ίδιος μας ο ιδρώτας ή ακόμα και συστατικά του αίματος μας να ευθύνονται για το την πάθηση αυτή.
Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ κάποιον ειδικό για ιατρό;
 

Όταν θέλετε να επιβεβαιώσετε κάτι που υποπτεύεστε ότι είναι υπεύθυνο για την κνίδωσή σας ή όταν δεν είστε σίγουροι τι είναι αυτό που σας προκαλεί το πρόβλημα και πως μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση του εξανθήματος, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε ένα ειδικό ιατρό.
 

Αν παράλληλα έχετε εκτός από δερματικό εξάνθημα και συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ή αισθάνεστε ζάλη και αδυναμία τότε μπορεί να εμφανίζετε μια σοβαρή αλλεργική κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία ή αλλεργικό shock. Αναφυλαξία είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ορισμένες μορφές κνίδωσης όπως η κνίδωση εκ ψύχους ή η κνίδωση από άσκηση. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να τεθεί έγκαιρα η σωστή διάγνωση και να δοθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες από έμπειρο ιατρό.
 
 
Χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις;
Τις περισσότερες φορές απαιτούνται γενικές αλλά και μερικές εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις ενώ σε ορισμένα περιστατικά προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα απαιτούνται και ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος όπως δερματικά τεστ, το τεστ αυτόλογου ορού, δοκιμασία πάγου, δοκιμασία πιέσεως και δερμογραφισμού.
 
 
Τελικά θεραπεύεται η κνίδωση;
Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι η αναγνώριση και η απομάκρυνση του αιτίου που προκαλεί την κνίδωση. Αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, η εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος τις περισσότερες φορές ανακουφίζει ή και εξαφανίζει πλήρως τα συμπτώματα ενώ η εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να μπορεί έγκαιρα να αναγνωρίζει τα επικίνδυνα συμπτώματα, βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης επικίνδυνων για τη ζωή συμπτωμάτων. Ευτυχώς, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές και βοηθούν τις περισσότερες φορές την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων και των εξανθημάτων.

Γράφει:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


forma endiaferontos